Flyghjalp-logo-2.png

Fyrastegs guide: Så hittar du helt rätt flygbiljetter

Vad är viktigast för dig när du köper en flygbiljett? Är det priset, servicen, antal mellanlandningar eller utsläppet av CO2? I denna steg för steg guide, får du snabbt veta vad du skall tänka på, när du köper flygbiljetter, och hur du hittar de bästa erbjudandena hos flygbolagen.

Steg 1 – Flygbolaget: Vem skall jag köpa biljetten hos?

Första steget på vägen mot att köpa din flygbiljett är att hitta ett bolag du gärna vill flyga med. Flygbolagen kan nämligen vara väldigt olika. Vissa bolag garanterar en förstklassig serviceupplevelse, medan andra fokuserar på att begränsa koldioxidutsläppet. Innan du väljer ett bolag bör du därför fråga dig själv: ”Vad är viktigast för mig?”

Här nedan finner du en översikt över de flygbolag i Skandinavien, som Flyghjälp bedömer är de bästa på marknaden just nu.

Så här har vi gjort bedömningen: Bedömningen är gjord utifrån 5 parametrar som tillsammans utgör en grund utifrån den placering flygbolaget har fått. Vi rekommenderar därför att du väljer ett flygbolag i toppen av listan, då det ökar chansen för att du får en lista utan förseningar – och med ett bolag som tänker på miljön.

Bäst listade flygbolag

Lista över de största flygbolagen i Danmark

#

Flygbolag

Total score

1

SAS, Scandinavian Airlines

5,67

2

Norwegian Air Shuttle

5,64

3

Ryanair

4,83

Lista över de 30 största flygbolagen i Skandinavien

#

Flyselskab

Total score

1

DAT Danish Air Transport

8,86

2

BRA Braathens Regional Airlines

7,83

3

Widerøe Flyveselskap

7,26

4

TUIfly Nordic

6,52

5

Icelandair

6,49

6

Thomas Cook Airlines Scandinavia

6,25

7

KLM Royal Dutch Airlines

5,89

8

Qatar Airways

5,80

9

SAS, Scandinavian Airlines

5,67

10

Norwegian Air Shuttle

5,64

11

Austrian Airlines

5,41

12

Fly Emirates

5,30

13

EasyJet

5,23

14

Wizz Air

5,09

15

Pegasus Airlines

5,07

16

Turkish Airlines

4,96

17

Eurowings

4,85

18

Finnair

4,84

19

Ryanair

4,83

20

LOT Polish Airlines

4,72

21

Air France

4,61

22

Deutsche Lufthansa AG

4,39

23

Vueling Airlines

4,39

24

Brussels Airlines

4,22

25

Air Canada

4,21

26

Air Cairo

4,05

27

Swiss International Air Lines

3,93

28

British Airways

3,83

29

Czech Airlines

3,44

30

TAP Portugal

2,89

Så gör vi bedömningen

De 30 flygbolagen har fått deras bedömning baserat på följande 5 parametrar:

Kundnöjdhet

Kundnöjdhet

Vad tidigare kunder tyckt om flygbolaget, baserat på det resultat de fått på Trustpilot.

Punktlighet

Punktlighet

Hur ofta flygbolagen landar på planerad tidpunkt, baserat på data från OAG.

Miljövänlighet

Miljövänlighet

Hur mycket flygbolagets flotta förorenar, med data från leverantör till EU kommissionen.

Expertbedömning

Expertbedömning

Vad utomstående experter menar om flygbolagen, baserat på parametrar som säkerhet och risk för konkurs.

Ersättningsvilja

Ersättningsvilja

Hur villiga flygbolagen är att betala berättigad kompensation, baserat på Flyghjälps data.

-

Steg 2 – Hur får jag tag i de billigaste biljetterna?

Visste du att, enligt en stor prisanalys av Momondo, det är billigast att köpa flygbiljetter till en europeisk resa torsdag kväll, eller 44 dagar innan din resa? Bara lugn, det gör ingenting om du inte bokar just då. Det är nämligen stor prisskillnad på flygresor i Europa, och det bästa du kan göra är därför att använda dig av en av de prisberäknare som finns på nätet. Du är kanske redan bekant med Momondos app, där du kan se när det är billigast att köpa biljetter till den destination du önskar resa till. Du kan se hela Momondos prisanalys här.

Det handlar dock inte bara om när du köper din resa, men hur du köper den.

Låt oss ta ett exempel

Du sitter framför datorn och har hittat biljetter som passar dig både prismässigt och med rätt datum. Helt perfekt. Men du vill gärna dubbelkolla datumet innan du trycker på köp. Du bestämmer dig därför för att vänta. Nästa kväll sitter du återigen framför datorn, med kreditkortet redo. Biljetterna dyker upp, men vad? Nu har priset stigit med 350 kr per biljett? Är det en tillfällighet? Kanske. Men det kan också vara så att flygbolaget höjt priset eftersom de via cookies har registrerat att du tittat på biljetterna flera gånger. Hm, vad gör man då?

Ett bra ställe att börja, om du vill skydda dig själv mot den sortens trick, är att söka efter din resa genom en online biljettdatabas som t.ex. Momondo, Travelmarket eller Expedia. När du gör det får du den billigaste biljetten på tvärs av en massa tjänster. Kombinerar du detta med den bedömning vi har gjort av de olika flygbolagen, vet du precis vilket bolag som täcker dina behov.

En sak skall man dock måste vara försiktig med. Det är lätt att hitta billiga flygbiljetter, men det är inte oviktigt vem du köper biljetten av – och om din resa är uppdelad. Möjligen kan du spara lite om du köper en uppdelad resa (kombinerad av flera flygbolag), men i förhållande till rättigheter du sämre villkor. I värsta fall kan du hamna i en situation där du inte har några rättigheter alls.

Om du vill veta mer om dina rättigheter kan du kontakta Flyghjälp på mejl service@flyghjalp.se, så kan vi ge dig specifika råd i din situation.

Steg 3 – När är det smartast att resa?

Det säger sig själv att man tar större hänsyn till passageraren när det finns färre passagerare på flygplatsen och i planet. Samtidigt betyder det att det är mindre risk för förseningar när det är lugnare. Kort sagt: Du skall därför försöka att flyga när inga andra flyger. Men när är det? Hos Flyghjälp rekommenderar vi att du undviker följande tider:

Lov

När skolorna har lov, påminner flygplatserna mest av allt om en myrstack. Så för att undvika stress, förseningar och om du inte själv är beroende av skollov, rekommenderar vi dig att resa vid andra tidpunkter.

Weekendresor

Weekendresor bliver mer och mer vanliga, och med flyg från Köpenhamn till London för bara 100 kr är det ett populärt sätt att få en paus i vardagen. En proppfylld flygplats med långa köer och många andra passagerare som vill komma iväg kan vara stressigt. Om du vill iväg en sväng till London eller Barcelona för att stressa ner, kan det vara en bra idé att undvika flygplatsernas helgstress. Flyg hellre mitt i veckan, t.ex. en tisdag eller onsdag till fredag eller lördag. Och om det skall vara en helg, är det alltid bra att undvika de mest stressiga helgerna som påsk och andra helgdagar.

Flygbolagets busy-hours

Flygplatsen har naturligtvis också en stressfylld period. Men när är flygplatsens busy-hours? Enligt amerikanska flygplatser toppar dem mellan kl 07 – 10. Så om du vill undvika detta, skall du flyga antingen mycket tidigt om morgonen, eller senare på eftermiddagen.

Steg 4 – Välj rätt flygplats

Precis som olika flygbolag kan ge olika upplevelser, är flygplatserna också olika. Hos Flyghjälp har vi därför utformat en guide till vilken flygplats du bör välja. Här har vi tittat på risken för att bli försenad på resor till eller från de mest populära flygplatserna, och destinationerna för skandinavier.

Du hittar hela listan på Flyghjälps blogg om flygplatserna med mest förseningar.

Vill du resa med en bra magkänsla? Ta reda på dina rättigheter

Som flygpassagerare är du, tack vare EU:s lagstiftning, i en riktigt bra sits. Detta betyder att du kan ställa höga krav på ditt flygbolag. Hr följer ett bra scenarion som kan vara bra att känna till:

Rätt till ombokning

Upplever du att flygbolaget inte kan leverera en plats till avtalad tid har du rätt till att få en plats på nästa lediga flyg. Det betyder t.ex. att om SAS har ställt in flyget och inte har något ledigt alternativ, men KLM har lediga platser, två timmar senare, så kan du kontakta SAS och kräva att de bokar om dig på det flyget. Flygbolagen brukar dock ”glömma” och om ditt flygbolag erbjuder dig att betala för en resa med ett annat bolag, skall du sörja för att få detta på skrift, så att du senare kan påminna dem och få kompensation för dina utgift

Flygbolagets ansvar att sörja för mat & dryck

Visste du att flygbolagets ansvar att flygbolaget har ansvar att sörja för mat & dryck, om du har en försening, eller inställt flyg på mer än två timmar? Detta betyder att du har rätt till mat & dryck, samt möjligheten till telefonsamtal, samt e-post, för flygbolagets räkning. Om du tvingas till övernattning har flygbolaget dessutom ansvar för att hitta ett hotellrum till dig. Erbjuder flygbolaget inte detta, har du rätt till att betala för det du behöver, för att sedan få tillbaka pengarna för dina utgifter. En liten påminnelse: Oavsett vilken situation du är i, är det viktigt att du kommer ihåg att spara dina kvitton eftersom det är mycket svårt att få tillbaka utgifter som inte kan dokumenteras.

Till sist: Låt oss gå igenom de fyra stegen så att du själv kan börja söka de helt riktiga flygbiljetterna.

1. Hitta ett flygbolag som ligger högt på Flyghjälps bedömningsskala. 2. Leta efter biljetter via en online databas. 3. Res utom om flygplatsens mest stressiga tid. 4. Välj en bra flygplats och var uppmärksam på dina rättigheter så att du kan resa med en bra magkänsla.

Sådär ja, nu är du snart i luften!

Tack för att du läste – och riktigt bra resa!

1. Find et flyselskab, der ligger højt på Flyhjælp-scoren, 2. Søg efter billetter via en online database, 3. Rejs uden for lufthavnens myldretid og 4. Vælg en god lufthavn og kend dine rettigheder, så du kan rejse af sted med en god følelse i maven.

Flyghjälp i pressen

I samarbete med

Tryg/Moderna

Kontakt

Gustav Frederik Thybo

Grundare och specialist inom EU-förordning 261/2004

Skærmbillede 2025-03-05 075007

Frederik Hedegaard

Marknads- och presschef

Telefon: +45 30 14 97 25 (Reserverad för media)

Email: press@flyghjalp.se

Skærmbillede 2025-03-05 074416

Benedikte B. Lund

Advokat, chef för rättsavdelningen och expert i flygpassagerares rättigheter

410.000 Vunna ärenden
500 Milj. kr. Ersättning
4.6 av 5 Trustpilot poäng