Flyghjalp-logo-2.png

 

Försenat flyg under en mellanlandning: Ta reda på dina rättigheter

Blev ditt flyg försenat, vilket gjorde att du missade ditt anslutningsflyg? Läs om din rätt till ersättning här.

 

Enligt EU-lagstiftningen har du rätt till ersättning om du på grund av en försening på din avgångsflygplats misslyckas med att hinna med ditt flyg under en mellanlandning, vilket resulterar i att du anländer till din slutdestination mer än tre timmar försenad.


Lämna in ett krav hos Flyghjälp och låt oss hjälpa dig att få din rättmätiga kompensation för försenade flyg under mellanlandning. Det tar bara 3 minuter. 

När kan jag få kompensation för ett försenat flyg under en mellanlandning? 

Som nämnts ovan har du rätt till ersättning om du på grund av en försening missar ditt nästa flyg under en mellanlandning och är mer än tre timmar försenad till din slutdestination. Det finns dock ett krav: det måste vara en enda bokning/resa och inte flera separata flyg. Om din bokning betraktas som en enkel resa är du som passagerare berättigad till ersättning på mellan 3000 kr. och 7200 kr., beroende på flygavståndet.

Om du anländer senare än tre timmar till din slutdestination på grund av ett försenat flyg under ett uppehåll, har du rätt till följande ersättning:

 

Flygningar upp till 1.500 km Mer än 1.500 km vid flygning mellan EU-länder + Norge, Island och Schweiz Andra flygningar mellan 1.500-3 500 km Flygningar över 3.500 km till länder utanför EU
3000 kr. 4.700 kr. 4.700 kr. 7.200 kr.

 

Hur vet jag om min resa var en enda resa?

En allmän regel är att om din resa är enhetlig har du en PNR-kod (Passenger Name Record) för hela resan. PNR-koder har olika namn på olika flygbolag; bokningsreferens, bokningsnummer och bokningsnummer är bara några av termerna förknippade med PNR-koder. 

Om du köper din biljett direkt från ett flygbolag får du ofta en enda PNR-kod, vilket indikerar en enhetlig resa. Tänk dock på att vissa lågprisbolag kan dela upp resan i flera PNR-koder.

När du köper din resa via en resebyrå kanske det inte alltid är en enda resa. Var i det här fallet försiktig eftersom bokningsnumret du får från resebyrån kanske inte matchar PNR-koden från flygbolaget. Att ha samma bokningsnummer från resebyrån betyder därför inte nödvändigtvis att det är en enda resa. 

Här är ett exempel på en bokningsbekräftelse från Kiwi.com, visar ett Kiwi-bokningsnummer men 2 olika PNR-koder. Därför är det inte en enda resa.

Når Kiwi opdeler deres kunders rejse, så man mister sine rettigheder

 

Det kan fortfarande betraktas som en enda resa om ett enda totalpris betalades för hela resan utan att specificera enskilda delar, och om ett enhetligt resedokument utfärdades för hela resan. Detta kan ibland hända även om de olika delarna har olika PNR-koder. 

Ovanstående förklarar din situation om du bokar en enhetlig resa. Men vad händer om du bokar ditt flyg individuellt?  

Om du sätter ihop din resa med separata biljetter från olika flygbolag, är du i allmänhet ansvarig för att boka resorna med gott om tid för uppehåll. Om det däremot uppstår ett försenat flyg under ett uppehåll kommer du inte att vara berättigad till kompensation eftersom du bokat resorna med otillräcklig tid för transfer, och du kommer inte heller att uppfylla kriterierna för en enda resa med en PNR-kod.

Om du är osäker på om din resa var en enda resa kan du starta din reklamation här, så tar vi reda på det.

Måltider för ett missat anslutningsflyg

Visste du att du som flygpassagerare har rätt till måltider om du har ett flyg som är försenat mer än två timmar? Detta gäller även om det blir ett försenat flyg under en mellanlandning.

Om du ådragit dig utgifter för mat, dryck, transport mellan flygplatsen och ett hotell eller telefonsamtal på grund av ett missat anslutningsflyg, har du rätt att få beloppet för nödvändiga nödvändigheter återbetalat av flygbolaget. Det kräver bara att du sparar kvitton på dina utgifter. 

Boende för försenade flyg under uppehåll

Det kan också vara så att du missade ett flyg under en mellanlandning sent på kvällen eller på natten. I denna situation, och om nästa flyg avgår betydligt senare eller nästa dag, har du rätt att bli inkvarterad på hotell på flygbolagets bekostnad. 

Om du missar ditt anslutningsflyg under en mellanlandning och erbjuds en ny avgång inom 3 timmar, kan du inte kräva boende om inte din vidareresa från mellanlandningsdestinationen inte är förrän nästa dag. I det scenariot har du med största sannolikhet rätt till boende.

Försenat flyg under en mellanlandning: Kom ihåg att spara dina kvitton

Kom ihåg att spara kvitton på allt du köper! 

Observera: Refundmore hanterar endast ärenden som rör nya flygbiljetter och inte andra merkostnader. Vi anser att detta tillvägagångssätt är det bästa och mest rättvisa för passageraren, eftersom flygbolagen vanligtvis är bra på att återbetala dessa belopp.

Var dock medveten om att dina utgifter bör vara rimliga. Därför bör du inte välja att bo på ett 5-stjärnigt hotell om det finns ett 3-stjärnigt alternativ i närheten, och du kan överväga en smörgås istället för en överdådig middag. Dessutom anses utgifter för alkohol aldrig vara skäliga i detta sammanhang.

Missat anslutningsflyg: När du inte är berättigad till kompensation

Som tidigare nämnts är du inte berättigad till ersättning för ett försenat flyg vid mellanlandning om det inte finns någon enhetlig resa, till exempel under en PNR-kod. Det finns dock några andra undantag. 

Du kan inte få ersättning för ett missat anslutningsflyg om: 

 • Du själv är skyldig till att du missade anslutningsflyget 
 • Du var inte medveten om förändringar på din resa 
 • Du planerade din resa själv och gav inte tillräckligt med tid för transit och transfer

 

 

 

Missat anslutningsflyg på grund av "extraordinära omständigheter"

Om ett försenat flyg under en mellanlandning beror på "extraordinära omständigheter", som ligger utanför flygbolagets kontroll, har du inte rätt till ersättning.

Extraordinära omständigheter inkluderar till exempel:

 • Svåra väderförhållanden 
 • Terrorism, militärkupp eller politisk oro om de utgör en säkerhetsrisk 
 • Restriktioner för flygtrafikledning 
 • Akut passagerarsjukdom eller nöd 
 • Strejker bland flygledare

 

Situationer som inte klassificeras som "extraordinära omständigheter":

 • Tekniska problem 
 • Personalbrist (gäller även vid strejker bland flygbolagets egen personal)

Vi ser ofta flygbolag som nämner "svåra väderförhållanden" som orsaken till förseningen, vilket gör det möjligt för dem att avvisa påståendet. De gör detta även om vädret var helt acceptabelt. Om du inte håller med flygbolagets beslut kan du enkelt och snabbt lämna in ett krav hos Flyghjälp.

Tips för mellanlandning

Om du har ett försenat flyg under en mellanlandning, och du anländer sent till mellanlandningsdestinationen, finns det inte mycket du kan göra. Men om ditt första flyg bara är något försenat eller om du har en kort mellanlandning, kan du förbereda dig lite:

 • Håll koll på din resplan: Ta reda på när dina olika flyg landar och lyfter, hur mycket tid du har vid mellanlandningsdestinationen, etc. 
 • Resa med handbagage: Om du är orolig för att förlora ditt bagage under en mellanlandning, överväg att resa med endast handbagage
 • Få en överblick: Vilken gate landar du vid och vilken gate måste du gå till? Du bör bekanta dig med din resplan, särskilt identifiera gate där ditt flyg landar och gate för ditt anslutande flyg. Det är tillrådligt att undersöka avstånden mellan olika gates, särskilt på större flygplatser som London, Amsterdam och Frankfurt 
 • Undvik pauser under korta mellanlandningar: Om du har begränsad tid mellan flygen är det bäst att undvika att stanna för att köpa mat, dryck eller för att handla. Gå istället direkt till din gate
 • Säkerställ möjliga inresetillstånd: Även om det inte är nödvändigt för alla destinationer, om du har en mellanlandning i länder som USA eller Kanada, se till att du har ett giltigt inresetillstånd. Utan det kan du nekas inresa (och följaktligen kanske du inte är berättigad till ersättning)

Uppehåll och bagage

Precis som du behöver byta plan måste ditt incheckade bagage också göra övergången, och denna process kan variera.

Om du har köpt en enhetlig resa med en eller flera mellanlandningar, checkas vanligtvis både du och ditt bagage in hela vägen. Därför behöver du vanligtvis inte hämta ditt bagage och checka in det igen under uppehållet.

Men om du har köpt dina biljetter oberoende av varandra kan du behöva hämta ditt bagage och checka in det igen för att få det överfört till nästa flyg. Därför är det viktigt att ge gott om tid för din mellanlandning eftersom du måste hämta ditt bagage från bagageutlämningen, checka in det igen och gå igenom säkerhetskontroller (och eventuellt passkontroll) en gång till.

Ibland blir bagage tyvärr försenat eller till och med försvinner helt. Läs mer om vad du ska göra om du upplever försenat eller förlorat bagage.

Redo att komma igång? Försenat eller inställt flyg?

Flyghjälp hjälper dig att få upp till 6 000 kr i ersättning om ditt flyg är försenat eller inställt.

 Tusentals lyckliga kunder

 Vi vinner 98% av våra ärenden

 Riskfritt - enkelt och snabbt