Om du redan har skapat ett ärende med Flyghjälp och vill hålla dig uppdaterad om ditt ärende kan du få en länk för att följa ditt fall nedan. Du kan också använda länken för att ladda upp nya dokument till ditt ärende eller korrigera din information.
*Observera att detta är ett pressmeddelande för dansk press och att innehållet är i enlighet med detta.
På torsdagen dömde Högsta domstolen till flygbolaget Ryanairs fördel i ett mål om återbetalning av flygbiljetter. Enligt Flyghjälp innebär detta att flygresenärernas rättigheter förblir oklara och osäkra.
När ett gift par fick en resa till Rom inställd i april 2020 trodde de att de hade rätt återbetalning för de inställda biljetterna från flygbolaget Ryanair - trots att de hade köpt biljetterna via biljettförmedlaren flybillet.dk.
Men i dag, fyra år senare, har Högsta domstolen precis slagit fast motsatsen, nämligen att passagerarna hade accepterat att flybillet.dk kunde ta emot betalning från Ryanair för deras räkning. Benedikte Bolvig Lund, advokat och jurist på Flyghjälp, som har fört parets talan i alla tre instanserna, förklarar varför:
"Vi hade hoppats att Högsta domstolen skulle ge några riktlinjer för alla flygresenärer. Istället har Högsta domstolen bara tagit hänsyn till detta fall och dessa passagerares specifika beteende. Det innebär vi inte kan använda domen till mycket i andra fall. Det är synd, för vi hade gärna sett att Högsta domstolen hade gett oss en inblick i var balansen mellan flygpassagerarnas intressen å ena sidan och flygbolagens å andra ligger när gäller biljettförmedlare", säger Benedikte Bolvig Lund.
I dag köper de flesta flygresenärer sina flygbiljetter via en biljettförmedlare på nätet, till exempel flybillet.dk. Något som Flyghjälp avråder från - bland annat för att det kan vara en svår process att få tillbaka de pengar som man har rätt till.
"Biljettombud omfattas inte av samma EU-förordning om konsumentskydd som flygbolagen. Så för att få ut dina pengar från biljettförmedlaren måste du vidta rättsliga åtgärder mot biljettförmedlaren i dennes hemland enligt det regler, genom det landets domstolar och på det landets språk. Det är med andra ord en nästan omöjlig uppgift. Som flygresenär måste man verkligen vara försiktig med vad man har accepterat i villkor på flygbolagens och biljettförmedlarnas hemsidor", säger Benedikte Bolvig Lund.
Med Högsta domstolens dom förutspår Benedikte Bolvig Lund att flygbolagen kommer att fortsätta att försöka flytta betalningsskyldigheten till biljettombudet och därmed risken till flygpassageraren om något går fel.
Enligt Gustav Thybo, VD för Flyghjälp, är detta stort steg i fel riktning för passagerarnas rättigheter och kommer att innebära att Flyghjälp nu också måste förbereda sig på att driva olika fall i domstolar runt om i världen.
"För att kunna fortsätta hjälpa passagerare att få tillbaka sina pengar kan vi behöva börja stämma biljettombud med nya typer av företag och nya rättstvister. Vi ser en framtid där detta kommer att bli svårare och många kommer att gå miste om pengar som de annars har rätt till. Tänk om flygbolagen helt enkelt säger att de har betalat ut återbetalningen till biljettförmedlaren, och då är konsumenten utlämnad till dem", säger Gustav Thybo.
Flyghjälp har tillsammans med sitt moderbolag Flightright mål mot flygbolag domstolar över hela Europa och i EU-domstolen.
Redo att komma igång? Försenat eller inställt flyg?
Tusentals lyckliga kunder
Vi vinner 98% av våra ärenden
Riskfritt - enkelt och snabbt