Flyghjalp-logo-2.png

Kastrup flygplats

February 2019

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

Kastrup flygplats 

Kastrup flygplats (Köpenhamn flygplats - CPH) började byggas 1925 och var då en av de första civila flygplatserna i världen. Då bestod flygplatsen inte av mycket mer än ett par hangarer och några gräsfält som flygplanen lyfte från. Med tiden utökade man flygplatsen och 1941 fick den sin första permanenta landningsbana. Kastrup klarade sig undan bombningarna under andra världskriget och i och med det kunde flygfältet utvecklas till att bli en av Europas mest moderna flygplatser under efterkrigstiden.

När SAS bildades 1947 fick det stor betydelse för Kastrup flygplats. Med den ökande flygtrafiken från flygbolaget växte flygplatsen och 1948 var Kastrup den tredje största flygplatsen i Europa. I takt med att SAS utvecklade sin verksamhet blev flygplatsen mer populär och fick bygga ut ännu mer för att kunna klara av den ökande trafiken. Så sent som 2014 gick flygplatsen ut med att ytterligare en utbyggnad var på gång för att kunna hantera över 40 miljoner passagerare per år.

 

Köpenhamns flygplats har bra tillväxt

I dagsläget har även Thomas Cook Airlines och Norwegian Air Shuttle Kastrup som huvudbas. Det främjar flygplatsens trafik ytterligare och den har ökat mycket de sista åren. 2016 passerade siffrorna för antalet passagerare 29 miljoner och rekordet för en dag låg på 104 203 passagerare. 2017 slogs det rekordet tre gånger och det aktuella dagsrekordet ligger på 104 609 passagerare.

Ett stort antal flygpassagerare kan naturligtvis leda till både förseningar och inställda avgångar. Som passagerare från Kastrup flygplats kan du tjäna mycket på att sätta dig in i dina rättigheter innan du påbörjar din resa. Vid flygförseningar och inställda avgångar från Köpenhamns flygplats kan du vara berättigad till kompensation enligt EU-förordning 261/04. Mer om det i kommande stycke.

 

Flygförseningar från Kastrup

Om du har drabbats av en försening på Köpenhamns flygplats har du möjlighet att ansöka om kompensation i enlighet med EU-förordning 261/2014. Du är berättigad till ersättning när det uppstår en flygförsening i samband med din resa från ett EU-land. Storleken på kompensationen som du kan få beror på resans längd och förseningens tidsomfattning.

Utöver det har du rätt till förfriskningar, det vill säga mat och dricka, om din resa är kortare än 1500 kilometer och du har blivit försenad i mer än två timmar. Detsamma gäller för resor mellan 1500 och 3500 kilometer med förseningar på över tre timmar och för resor som är längre än 3500 kilometer och med mer än fyra timmars förseningar.

Oavsett hur lång resan är kan du kräva att få din biljett återbetald vid en försening som är fem timmar eller mer.  Om du redan har påbörjat din resa och förseningen inträffar på Kastrup, exempelvis i samband med en mellanlandning, kan du istället kräva att få en returbiljett tillbaka till resans utgångspunkt. Ifall du vill utkräva en returbiljett, eller av andra anledningar tvingas vänta på att bli ombokad, har du möjlighet att få en övernattning betalad av flygbolaget innan du fortsätter din resa från Kastrup. All nödvändig transport till och från flygplatsen som sker i samband med din övernattning skall också betalas av flygbolaget.

 

Inställda avgångar från Kastrup

Generellt sett är Kastrup inte kända för att ha många inställda flygavgångar men om du ändå skulle drabbas, kan det vara bra att känna till att det är samma regler som gäller vid en inställd avgång som det är vid en försening. Du har rätt till gratis förfriskningar och möjlighet att få din biljett återbetald alternativt en returresa till resans utgångspunkt.

 

Ekonomisk kompensation från CPH

Förutom din rätt till förfriskningar och möjlighet att få biljetten återbetald kan du även ansöka om ekonomisk kompensation om du drabbas av en flygförsening från Köpenhamns flygplats. Summan på ersättningsbeloppet beror på hur lång din resa är och du kan i princip ansöka om kompensation för alla förseningar som överstiger tre timmar. Beloppet som du kan få i ersättning vid flygförseningar och inställda avgångar från Kastrup (CPH) är 250 euro för resor under 1500 kilometer, 400 euro för resor mellan 1500 och 3500 kilometer och slutligen 600 euro för resor över 3500 kilometer.

Observera att om du söker ersättning för en flygförsening har flygbolaget möjlighet att reducera beloppet med 50 % ifall de kan boka om dig till ett annat flyg vars ankomsttid överensstämmer med ankomsttiden för den planerade resan.

Om flygbolaget accepterar dina krav på kompensation och erbjuder dig rabattkuponger eller dylikt som betalning, skall du ge ditt medgivande skriftligt innan betalningsmetoden är giltig.

Du skall även vara medveten om att flygbolagen inte kan hållas ansvariga för incidenter som faller under särskilda händelser (force majeure), till exempel oväder eller strejkutbrott. Innan du ansöker om ersättning bör du därför undersöka vad som ligger bakom förseningen eller den inställda avgången.

Du kan få hjälp med ett eventuellt fall på flyghjalp.se där du kan räkna ut din kompensation. Du kan även skriva till oss på [email protected].

Av Philip Brechmann