Flyghjalp-logo-2.png

Flygstrejk - Läs allt om din rätt till ersättning här

May 2019

Senasta inlägget

Extra utgifter vid flygförsening - Din rätt till ersättning

October 2024

Flygstrejk: Ett irriterande sätt att få sitt flyg inställt på

Du har just fått beskedet. Det är strejk på flygbolaget! Förutom den irriterande och jobbiga situationen börjar alla frågor dyka upp. Kan du ens få kompensation för förseningar eller inställda flyg vid en flygstrejk? Vilka är dina rättigheter under en flygstrejk? Och hur gör du för att få det du har rätt till?

 

På Flyghjälp har vi sett till att ge dig en enkel översikt över alla dina rättigheter om du skulle drabbas av en flygstrejk. Hitta svar på alla dina frågor här nedan.

Strejke Frankfurt lufthavn laver flyaflysning

(Photo: Fraport AG)

 

Kan jag få ersättning vid en flygstrejk?

När det gäller strejker kan det vara svårt att skilja mellan vad som täcks och vad som inte täcks. Våra jurister har därför jobbat med att försöka översätta EU-förordningen till ett mer begripligt språk i den här guiden.

 

Som flygpassagerare kan du eventuellt ha rätt till ersättning om ditt flyg ställs in eller blir försenat på grund av en flygstrejk - men det beror på vilken typ av strejk det handlar om. Din ersättning beror på om flygstrejken ligger inom flygbolagets kontroll. Det innebär att du inte kan få ersättning om det är en strejk bland flygplatsanställda. Om strejken däremot involverar flygbolagsanställda, t.ex. piloter, kabinpersonal och flygtekniker, kan du vara berättigad till ersättning.

 

Det finns två types av flygstrejker

Dina rättigheter under en flygstrejk beror på vilken typ av strejk det är. Det finns två typer:

 

  • Intern: Strejker bland flygbolagets personal är flygbolagets eget ansvar. Till exempel en strejk bland flygbolagets piloter eller kabinpersonal, men även när det gäller ett bagagehanteringsföretag som ägs av ett flygbolag.
  • Extern: Strejker som inte är bland flygbolagets egen personal och därför inte är flygbolagets ansvar. Detta faller under kategorin ”extraordinära omständigheter”. Exempelvis om strejken är bland flygplatsens egen säkerhetspersonal eller bagagehanterare.

 

Du är endast berättigad till ersättning för flygstrejk om det är en strejk som genomförs av flygbolagets egna anställda.

 

Nedan finns en tabell som jämför de två typerna av flygstrejker.

 

När är jag berättigad till kompensation vid flygstrejk?

Du har rätt till kompensation för en flygstrejk om: 

 

  • Din flygning påverkades av en flygbolagsstrejk.
  • Ditt flyg var försenat med 3 timmar - eller om det ställdes in mindre än 14 dagar före avgång.
  • Om ditt flyg avgick från ett EU-land - eller om det var ett europeiskt flygbolag som anlände till ett EU-land.
  • Din flygbokning var bekräftad.
  • Det försenade eller inställda flyget inträffade under de senaste 3 åren.
  • Om du tog ett ersättningsflyg och den nya ankomsttiden skilde sig avsevärt från den ursprungliga ankomsttiden.
  • Om strejken gäller flygbolagets egen personal, t.ex. piloter, flygtekniker eller kabinpersonal.
  • Om strejken är extern och flygbolaget redan kände till strejken men inte informerade dig i tid eller försökte minimera den förväntade förseningen.

 

Vilken kompensation kan jag få vid en flygstrejk?

Du kan ha rätt till ersättning på upp till 7 200 SEK beroende på hur lång din resa är. Samma regler för kompensation gäller vanligtvis som för inställda flyg eller flygförseningar.

 

När är jag inte berättigad till ersättning vid flygstrejk?

Du är inte berättigad till kompensation vid flygstrejk om flygbolaget inte har någon kontroll över strejken. Detta kan till exempel vara fallet när

 

  • Strejken är bland säkerhetspersonal på flygplatsen
  • Strejken är bland bagagehanterare
  • Strejken är bland flygledare

 

Du kan ha rätt till ersättning för en extern strejk om flygbolaget redan kände till strejken och inte vidtog åtgärder i tid för att undvika eller minimera förseningen. Om så inte är fallet har du inte rätt till ersättning. Du har dock fortfarande rättigheter i händelse av en flygstrejk, även om den kategoriseras som ”extraordinära omständigheter”. Flygbolaget är fortfarande skyldiga att boka om dig till en annan flygavgång.

 

Du har rätt att bli ombokad till en ny resa så snart som möjligt. Det kan hända att flygbolaget skjuter upp din avgång längre än så. I sådana fall kan du ha rätt att själv boka en ny resa genom samma eller ett annat flygbolag och sedan kräva ersättning för kostnaden för den nya biljetten. I dessa situationer kan Flyghjälp hjälpa dig att få tillbaka kostnaden för den nya biljetten.

 

Extrautgifter i samband med flygstrejk

I händelse av strejk är flygbolagen alltid skyldiga att ge dig mat. Det innebär att du kan ha rätt till olika typer av service medan du väntar på att få resa. Den service som flygbolaget har rätt att betala för din räkning är:

 

  • Mat och dryck
  • Övernattning
  • Transport mellan övernattningsstället och flygplatsen

 

Det finns olika sätt att få den här typen av kompensation vid flygstrejk. Flyghjälp rekommenderar att du alltid försöker gå via det flygbolag som ansvarar för din flygavgång först. Flygbolagen tillhandahåller vanligtvis mat och dryck i form av matkuponger. Var uppmärksam på dessa eftersom de kan vara för belopp som inte är tillräckliga för förseningens varaktighet. Det innebär att du kan ha rätt att utöka beloppet och begära kompensation senare.

 

Om flygförseningen eller den inställda flygningen till följd av en strejk varar länge och du behöver övernatta kan du ha ytterligare rätt till detta på flygbolagets bekostnad. Om du är berättigad till övernattning på flygbolagets bekostnad är du också berättigad till transport mellan boendet och flygplatsen. Allt det här med extrautgifter kan vara komplicerat att få koll på, eftersom reglerna är utformade på ett mycket generellt sätt. Du kan läsa mer om varför extrautgifter är komplicerade i Flyghjälps guide om rättigheter vid extrautgifter. I den här guiden kan du också få råd om hur du navigerar i EU-förordningen så att du kan kräva de extra kostnader du har rätt till.

 

Vad har du rätt till när flygbolaget eller flygplatsen strejkar?

Om det blir strejk bland flygplatspersonal, t.ex. säkerhetspersonal, har du som passagerare inte rätt till ersättning. Du har dock fortfarande rättigheter, som gäller:

  • Rätt till förplägnad
  • Rätt att bli ombokad till en annan flygavgång

 

Vad har du rätt till när flygbolaget eller flygplatsen strejkar?

Tyvärr har du inte alltid rätt att få ersättning för ett flyg som har försenats eller ställts in på grund av en strejk. Du kan dock fortfarande ställa krav på flygbolaget i kraft av din rätt till förplägnad, som ger dig rätt att få dina extra kostnader täckta.

 

Är du osäker på vilken typ av strejk du har råkat ut för? Eller är du på annat sätt osäker på om din resa är ersättningsberättigande, kontakta oss på [email protected] eller ansök om ersättning på 3 minuter här.

Av Sine Wainoe