Flyghjalp-logo-2.png

Så undviker du coronavirus på flyget

March 2020

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

Så undviker du coronavirus på flyget

Är det större chans att bli smittad av corona på ett flyg?

Coronavirus har på allvar satt igång tankarna hos flygresande. Trots regeringens avrådan, är det fortfarande möjligt att flyga - och på ett tidpunkt blir det naturligtvis aktuellt för de flesta svenskar att resa på nytt.

Är det möjligt att bli smittad med virus ombord på ett flyg och är chansen större?

hvilke sæde er de sikreste i flyet?

I en rapport från Emory University samt Georgia Institute of Technology, har en del forskare kollat på hur virus rör sig runt i en flygkabin. Slutsatsen är rent allmänt att chansen för att du blir smittad av en given virus, minimeras om du ser till att röra på dig så lite som möjligt runt i flyget. Dessutom beror smittorisk på vilken plats du sitter på. På några säten riskerar du att flera personer passerar förbi dig, för att exempelvis gå på toaletten. 

Generellt kan det också ses att folk som sitter ut mot gången, exponeras ännu mer för kontakt med andra personer och därmed potentiella sjukdomar. Motsatt är det personer längst fram och bak i flyget, placerat innerst mot fönstret, som exponeras minst.

När det gäller ventilationssystemet, blir all luft i kabinen på ett Airbus-flyg, i genomsnitt ersatt var tredje minut. Detta gäller också om man räknar med filtrerad och recirkulerad luft. Därtill används HEPA Filtre (High Efficiency Particulate Arrestorts) i flygmaskinerna. Filter som dessa kan uppfånga bakterier, virus och har en effektivitet på 99,9% - alltså är ventilationssystemet i stånd till att säkra ren luft för dig som passagerare.

 

Inställt flyg på grund av Corona

På senare tid, har utrikesdepartementet avrått alla onödiga resor med flyg. Detta går självklart starkt ut över flygbolagens ekonomi. Flera flygbolag har tillfället nedlagt 90% av deras arbetsstyrka, flera flygplatser är mer eller mindre tomma, omgivna av flygplan.

Covid - 19 er en farlig gæst sådan undgår du smitte i flyet

Detta är ett nödvändigt åtagande på bekämpelsen av ett virus som Covid-19, bättre känt som coronavirus. Effekten av en lockdown och rekommendation om att inte resa, har dock enorm effekt på flygbolagens omsättning. Därför hoppas man på att regeringens nya hjälppaket kan rädda flera tusentals människors jobb. Detta kommer ha en positiv samt ytterst nödvändig effekt på hela flygbranschen.

 

Rättigheter vid inställelse på grund av Covid-19 

Coronaviruset är en både ovanlig och extraordinär omständighet. Därför är man som utgångspunkt inte berättigad kompensation, om ens flygavgång är inställd som följd av Covid-19. Det betyder dock inte att du förlorar alla dina rättigheter som flygpassagerare. Du har nämligen rätt att få biljettens pris återbetalt av flygbolaget eller få din resa ombokad till ett annat tidpunkt. Om inställelsen har medfört dig extrautgifter kan du också ha rätt att få detta täckt av flygbolaget.

Om du har varit utsatt för en inställelse, som inte är orsakad av COVID-19, inom de två senaste månaderna - kan du klicka här för att göra krav på din kompensation.Har du frågor kring dina rättigheter, är du mer än välkommen att skicka mail till [email protected] 

Av Melik Karatas