Flyghjalp-logo-2.png

Corona-flyginställelser: Spökflygningar ska stoppas

March 2020

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

Corona-flyginställelser: Spökflygningar och onödiga CO2 utsläpp ska stoppas

Det är krävt att flygbolagen följer de avgångs- och ankomsttider som flygbolagen har köpt tillstånd till, på de olika flygplatserna. Sker inte detta, finns det stor risk för att de förlorar dessa slottider (flygplats tider) - vilket kan ha stora och negativa konsekvenser för bolagen. 

På de europeiska flygplatserna, är särskilda tidiga flygplats tider attraktiva och det är därmed bestämmelser om dessa tider bland flygbolagen. För att vara exakt, är det dikterat av EU, att bolagen under normala omständigheter, förpliktas att utnyttja 80% av deras slots över en period på 5 veckor - för att minska risken att förlora dessa efterfrågade slottider till konkurrenterna.

Den så kallade 80/20 regel, har medfört att en stor variation av flygbolagen har fått genomföra flygningar med tomma säten för att bevara deras flygplats tider. EU har nu planer om att sätta stopp för de tomma flygningar, för att därmed kunna lätta pressen på flygindustrin i dessa utmanande Corona tider.

 

EU Kommissionen vill tillfället stoppa europeiska spökflygningar

EU Kommissionens talesman, Ursula Von Der Leyn, uttrycker att flygindustrin är en av flera sektorer, där man vill försöka att mildra negativa följder och konsekvenser av COVID-19. 

Ursula Von Der Leyn uttrycker följande på en pressträff: “EU-Kommissionen vill väldigt gärna snart framföra lagförslag om flygplats tider. Vi vill göra det lättare för flygbolagen att bevara deras slots, också även om de själva inte genomför flygningarna som följd av den minskande trafik”. Avslutningsvis uttrycker hon, genom att undvika spökflygningar - kommer det kunna reducera utsläppen av CO2.

Grant Shapps, Storbritanniens transportminister, har i samband med spökflygen, anmodat ACL (Airport Coordination Ltd) om att suspendera reglerna under Corona krisen. Likaledes gör Airlines UK, som representerar de brittiska flygbolagen. Airlines UK uppmanar till en tillfällig suspendering av 80/20 regeln och hänvisar till finanskrisen, där regeln tillfälligt har blivit suspenderad.

 

“Slöseri med pengar och bränsle”

I samma förbindelse uttalar direktören för Airlines UK, Tim Alderslade, följande till BBC: “Det ger överhuvudtaget ingen mening under dessa unika och utmanande omständigheter att tvinga flygbolagen till att flyga med tomma flyg och därmed slösa pengar och bränsle”

Flygbolag som Easyjet, Ryanair och British Airways är bland de bolag, som har fått ställa in flygningar som följd av Coronavirus, men som ändå har fortsatt driften och fått utföra de så kallade spökflygningar.

Den hittills dyraste morgon-slott, blev tillbaka i 2016 köpt av Air Oman i Heathrow Airport från Air France-KLM för 500 mn danska kronor.

Önskar du vid hjälp av Flyghjälp, att göra krav på att få dina extrautgifter täckt eller få återbetalt biljettprisen som följd av en corona-flyginställese, ombeds du kontakta vår Legal Support på mail: [email protected]

Av Melik Karatas