Flyghjalp-logo-2.png

Coronakrisen - Så undviker ditt flygbolag konkurs

March 2020

Senasta inlägget

Flygsäkerhet och de senaste innovationerna: Vad kan vi förvänta oss?

September 2023

Coronakrisen - Så undviker ditt flygbolag konkurs

Covid-19, mer känd som Coronavirus, har på kort tid vänt hela världen upp och ner.

I hela Europa upplever vi just nu ett stigande antal av personer, som blir smittade av coronaviruset. Detta har medfört markanta, men nödvändiga åtgärder från regeringens sida, i form av bl.a. stängda gränser, hämta hem svenskar från utlandet och mer eller mindre totala lockdowns.

Coronakrisen har redan stora konsekvenser för ekonomin. Många verksamheter förlorar stora delar, om inte hela deras omsättning och flygbolagen är bland de mest drabbade. 

Utrikesdepartementet i Sverige avråder på nuvarande tidpunkt all onödig utresa och liknande åtgärd är aktuell i hela Europa.

Hur påverkar corona flygbolagen?

Hos flygbolagen läggs det märke till allra mest. Hos SAS har man tvingats skicka hem 90% av bolagets samlade arbetsstyrka, i hopp om att kunna överleva den nästa period präglat av coronavirus. Genom att skicka det högt antal anställda hem, förväntar man i SAS att kunna spara omkring 540 miljoner svenska kronor per månad. Bolaget upplever stora förlust i omsättningen, därför har både den svenska och danska staten, ställt totalt 2 miljarder danska kronor i statsgaranti för SAS.

Hos Norwegian uttrycker man en klar önskan till den norska regeringen om att motta ekonomisk garanti, liknande den SAS har mottagit. Flygbolaget har tidigare ställt in 3000 avgångar på samma tid och har på nuvarande tidpunkt skickat hem 7300 utav 11000 medarbetare.

Ryanair och Easyjet är likaledes hårt drabbade. Här har styrelsen, som i andra flygbolag, varit tvungna till att endast fasthålla de mest essentiella flygrutter. Det antas att man generellt sett, riskerar att ha upp mot 800 flygplan stillastående på marken i den kommande corona-drabbade period hos de två flygbolagen.

Hos KLM håller flygen också på marken, och man har meddelat att upp mot 2000 medarbetare riskerar att förlora deras jobb, för att hålla bolaget vid liv. Det förväntas att flera bolag i den närmsta framtiden kommer följa efter, om det inte snabbt ageras. 

Gemensamt för flygbolag och branschen är att man har stort hopp till hjälppaketen från regeringen. Stöttandet ska bidra till att säkra betalningen av flygbolagens enorma kostnader.

 

Dina rättigheter vid inställelse på grund av Corona

Covid-19 är en stark, ovanlig och extraordinär omständighet. Som flygpassagerare är du som utgångspunkt därför inte berättigad kompensation, för en eventuell inställelse.

Det betyder dock inte att alla dina rättigheter som flygpassagerare bortfaller. Du har nämligen rätt att få biljettprisen återbetalt av flygbolaget eller få din resa ombokad till ett annat tidpunkt. Om inställelsen har medfört dig extrautgifter kan du också ha rätt att få detta täckt av flygbolaget.

Ifall du varit utsatt för en inställelse, som inte är orsakad av COVID-19, inom de två senaste månaderna - kan du klicka här för att göra krav på din kompensation.

 

Har du frågor kring dina rättigheter, är du mer än välkommen att skicka mail till [email protected] 

Av Melik Karatas