Flyghjalp-logo-2.png

Flygförseningar under Covid-19

September 2020

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

Flygförseningar under Covid-19

Utrikesdapartementet avråder fortfarande resor till ett antal länder, vilket resulterar i tråkiga förseningar och inställda avgångar. Vi på Flyghjälp vill gärna informera dig om dina rättigheter om du skulle råka ut för en oväntad försening.

 

De grundläggande rättigheterna

Om din resa är försenad eller inställd, inom EU, har du en rad rättigheter som resande. Om du drabbas, och din resa är försenad med mer än 3 timmar, har du faktiskt rätt till kompensation.

Om du råkar ut för att fastna på flygplatsen på grund av försening, så har du faktiskt rätt till mat & dryck, beroende av förseningens längd.

Dessutom har du enligt lagstiftningen rätt till hotell och transport därtill, om förseningen varar natten över, eller längre.

Om det går riktigt illa, och förseningen varar mer än 5 timmar, och du menar att resan förlorat sitt ändamål, har du rätt till återbetalning av biljetten eller en ombokning.

 

Ändrade rättigheter under Covid-19

När Covid-19 gjorde sitt antågande, var det många svenskar som var rädda för att det skulle påverka deras semester, och framtida semestrar. Och inte minst de pengar man betalat hos de olika flygbolagen. Men var inte nervös, du har fortfarande rättigheter, även under Covid-19.

Har flygbolaget ställt in din resa, har du fortfarande rätt till ett av tre alternativ.

Du kan få tillbaka hela beloppet för din flygbiljett.

Du kan få resan ombokad, så att du kommer fram till destinationen vid en annan tidpunkt.

Om du hellre vill ha något att se fram emot, kan du få ett presentkort som matchar priset för den ursprungliga biljetten.

 

Tips vid flygförseningar

  • Undgå att resa till länder som UD avråder från att resa till. Läs mer om detta här.
  • Välj ett pålitligt flygbolag, som vanligen flyger till tiden, så undviker du flygförseningar. Vi på Flyghjälp har tidigare gjort en lista över flygbolag med flest förseningar. Läs listan.
  • Håll ett öga med dina avgångar löpande. Det kan du t.ex. göra via flygbolagens hemsidor och appar, och få uppdateringar för dina resor. På så sätt undgår du onödig väntetid på flygplatsen.

 

Skulle det hända dig…

Upplever du en flygförsening eller ett inställt flyg - ge inte upp hoppet, för du kan fortfarande få hjälp. Vi på Flyghjälp är nämligen alltid redo att hjälpa dig. Om det är under Covid-19 eller inte, så är tillvägagångssättet detsamma. Upprätta ditt ärende här, eller kontakta oss på [email protected]

Av Melik Karatas