Flyghjalp-logo-2.png

Här är de punktligaste flygbolagen

March 2021

Senasta inlägget

Flygsäkerhet och de senaste innovationerna: Vad kan vi förvänta oss?

September 2023

Här är de punktligaste flygbolagen 

Flygbolagen kämpar hela tiden för att hålla deras tider, eftersom kundnöjdheten spelar en stor roll för deras framgång. En försening kan få en kund att inte vilja resa med det flygbolaget igen. Så vilka flygbolag i Europa klarar sig bäst när det gäller att flyga och landa till tiden?

 

Varför blir ett flyg försenat?

Varje dag inträffar hundratals förseningar världen över. Enbart hos Flyghjälp har vi haft över 18 000 ärenden med förseningar under 2019. Under 2020 var siffran naturligtvis lägre pga Covid-19, som hämmade luftfarten i hög grad. Men förseningarna går inte att undgå, och de flesta har provat att tillbringa längre tid på flygplatsen än man hade räknat med. Det är inte alltid flygbolagets fel att flyget inte avgår till tiden.

En av de största anledningarna till en flygförsening är nämligen väderproblem. Om flygbolaget bedömer att vädret kan utgöra en fara för flygplanet eller passagerarna, kan bolaget ställa in eller senarelägga flygningen. Förseningar, orsakade av väderproblem, ligger utanför bolagets kontroll, och man kan därför inte få kompensation i detta fall.

Det förekommer dock också en del flygförseningar pga bl.a. tekniska problem med planet, eller om man väntar på passagerare. Beroende på vilken situation det är frågan om, och hur länge man är försenad, kan man vara berättigad till kompensation. Är du osäker kan du använda vår beräkningsapp för att se hur mycket du kan ha rätt till. 

 

Vem klarar sig bäst i Europa?

OAG, som är världens största nätverk av flygdata, kommer varje månad med statistik för flygplatser och flygbolag, bl.a. hur bra de är på att hålla tiderna. I deras “On-time performance” rapport från 2019 har de samlat statistiken för hela året och fastställt flygbolagens on-time performance (OTP).

I Europa ser topp 5 listan ut så här:  

  • Iberia - OTP: 84,06%
  • Air Baltic - OTP: 83,63%
  • Jet2.com - OTP: 82,69%
  • Alitalia - OTP: 81,58%
  • Eurowings - OTP: 80,20% 

Spaniens största flygbolag Iberia Airlines fick 2019 titeln som Europas punktligaste flygbolag enligt OAG. Trots att de toppar listan är var tionde resa fortfarande försenad. Man skall därför alltid vara uppmärksam på förseningar och vilka rättigheter man har som passagerare, oavsett vilket flygbolag det handlar om.

Av Frederik Hedegaard