Flyghjalp-logo-2.png

Får du ta med dina egna matvaror till flygplatsen och på flyget?

March 2022

Senasta inlägget

Flygsäkerhet och de senaste innovationerna: Vad kan vi förvänta oss?

September 2023

Får man ta med sig mat på flyget eller till flygplatsen?

Alla kan känna igen sig i att ankomma till flygplatsen och behöva betala dyrt för mat du kunde köpt hemma. Eller att maten ombord inte är allas favoritmat, eller att det inte mättar riktigt hungriga munnar. Därför kan det vara frestande att ta med mat på flyget, eller packa ner ett litet mellanmål att förtära på flygplatsen. Det är nog få som vet att man faktiskt får ta med sig matvaror genom säkerhetskontrollen, så vi har gjort en guide över vad du får ta med.

 

Regler vid säkerhetskontrollen på flygplatsen

Alla former av snacks såsom t.ex. kex, chips, godis och annat som har fast form får du ta med. Dock skall varorna vara i en försluten förpackning, och innehållet skall vara tydligt för säkerhetspersonalen.

Om du vill ta med en hemmagjord flytande måltid – är svaret dock ett nej. Det betyder alltså att grytor, soppor, såser mm inte kan passera säkerhetskontrollen. Därutöver klassas även sådant som är delvist flytande, t.ex. pesto, sylt, olja mm även som vätskor. Dessutom är det inte tillåtet att ta med sig egen dryck, detta måste köpas i terminalen efter att du passerat säkerhetskontrollen.

Eftersom vi redan klargjort att ovan nämnda produkter klassas som vätskor behöver vi kanske repetera den så kallade 100 ml regeln.

 

100 ml regeln

Alla vätskor eller flytande produkter i handbagaget får maximalt innehålla 100 ml. Man får gärna ta med sig mer än en behållare, men inte fler än att de kan rymmas i en förseglingsbar, transparent plastpåse på max 1 liter.

De övriga vätskor det vara tal om kan vara t.ex. parfym, mascara, oljor, deodoranter, krämer mm.

Ett undantag gäller dock mat till de yngsta, dvs spädbarn. Modersmjölksersättning, barnmat mm i flytande form är helt ok att ha mig sig genom säkerhetskontrollen, och även ombord på planet. Detta betyder alltså att om vätskan överskrider 100 ml så är reglerna annorlunda när det kommer till barnmat.

 

Regler för att ta med egen mat på flyget

Det ovannämnda som får passera säkerhetskontrollen får du gärna äta på flygplatsområdet. Men när det gäller att äta egen mat ombord är reglerna annorlunda, då alla flygbolag har olika regler när det kommer till mat och dryck.

 

Nedan har vi listat 6 bolags regler när det gäller att ha egen mat ombord:

SAS

Hos SAS är det tillåtet att ha egen mat med ombord, bara man följer säkerhetsanvisningarna för handbagage. Men de avråder att man tar med och äter jordnötter, då kan finnas allergiker ombord.

 

Norwegian

Hos Norwegian får du ta egen mat och dryck ombord, dock ingen egen alkohol.

 

Ryanair

Hos Ryanair är man välkommen att ta med sig egen mat, men av säkerhetsmässiga skäl inte ta med sig varma drycker.

 

Tui

Hos Tui är det inte tillåtet att ha med sin egen mat.

 

JetTime

Hos JetTime är det inte tillåtet att ha med sin egen mat, eller dryck.

 

Thomas Cook Airlines

Hos Thomas Cook Airlines är det inte tillåtet att ha med sin egen mat.

 

Här hos Flyghjälp har vi hjälpt fler än 175 000 flygpassagerare sedan 2014. Vi hjälper till med att få ekonomisk kompensation, och återbetalning för försenade, inställda och överbokade flyg.

Om du behöver vår hjälp i kampen mot flygbolaget, så kontakta oss på [email protected], eller använd vår beräkningsapp längst upp, för att se om du kan få pengar tillbaka.

 

Av Melik Karatas