Flyghjalp-logo-2.png

Effekten av coronapandemin på flygindustrin

January 2023

Senasta inlägget

Flygsäkerhet och de senaste innovationerna: Vad kan vi förvänta oss?

September 2023

Vad hände?

 

Covid-19 pandemin har haft en katastrofal inverkan på flygindustrin, med många flygavbrott och förseningar som följd. Trots att reserestriktionerna börjar lättas upp och fler länder öppnar sina gränser, är flygtrafiken fortfarande långt ifrån att vara tillbaka till det nivå det var före pandemin. När återöppningen av flygresor skedde under sommaren 2022, var det en tvåårig efterfrågan på flygresor. Många hade inte rest med flyg sedan 2019. Familjer och vänner började planera hur de skulle återförenas med sina kära efter en längre separation. Denna efterfrågan skapade ett tryck på flygbolag och flygplatser som skulle möta denna efterfrågan och matcha resurserna till det. Men hur ser det ut nu?

 

Före och efter utbrottet: hur klarar vi oss idag?

 

Enligt Eurostat var det ett historiskt fall i antalet internationella flygresande i Sverige från 37 miljoner i 2019 till 9 miljoner i 2020. Lättnaderna av restriktionerna har positivt ändrat siffrorna upp till idag, men det är fortfarande en lång väg upp till nivån före corona pandemin. Här är det uppskattat att det kommer vara cirka 12 miljoner internationella flygresor under 2022, vilket är en markant förbättring sedan pandemins utbrott.

Flygreiser 2019-2022

Fakta: 2022 var året för återöppningen och flygavgångarna ökade i takt med ett fall i antalet smittade med corona i hela landet.

 

Vad var effekten av nedstängningen?

 

Återöppningen av flygresor visade sig vara en större utmaning än förväntat. Flygplatser och flygbolag hade svårt att hantera den stora efterfrågan på resor och leva upp till strömmen av bokningar av flygresor. De flygresande var nöjda med att vara i luften igen, men denna glädje prövades hårt när reseupplevelsen 2022 kännetecknades av långa köer på flygplatserna, försvunna väskor och förseningar eller inställda avgångar. I ett försök att hantera operativ prestanda, införde flygplatser över Europa begränsningar av kapacitet, men detta resulterade också i överbokade flyg och ännu fler förseningar. Det var en svår tid för flygplatser och flygbolag, och också en frustrerande upplevelse för resenärer som var ivriga att komma ut och resa igen. Läs mer om hur vi har hanterat coronapandemin.

 

Coronapandemien har drabbat luftfarten hårt: från fullsatta flyg till tomma platser och ekonomiska förluster.

 

Tyvärr var flygbolagen bland de som hade det svårt under pandemin på grund av ekonomiska svårigheter.

 

Flera stora flygbolag har rapporterat stora förluster under 2020 och 2021 som ett resultat av pandemin. Till exempel har Delta Air Lines, American Airlines och United Airlines alla rapporterat förluster i flera miljarder dollar under 2020. Lufthansa-koncernen har också rapporterat ett förlust på över 4 miljarder euro under 2020. Även de största flygbolagen som Emirates och Qatar Airways har känt pandemins effekt då de har varit tvungna att minska sin kapacitet betydligt och sätta flera plan på marken. Å andra sidan har Ryanair och easyJet också känt krisen men med mindre förluster än de stora bolagen och med en strategi att snabbt återgå till normal drift.

Pandemin har också lett till förändringar i resvanor som kan ha långvariga konsekvenser för luftfartsbranschen. Fler människor har valt att använda videokonferenser istället för att resa i affärer eller på semester, vilket kan leda till en permanent minskning av efterfrågan på flygresor. Flygbolagen måste hitta nya sätt att locka tillbaka passagerarna till luften samtidigt som de måste ta hänsyn till det ekonomiska trycket de står inför.

 

Flyghjälp är ovärderlig

 

På Flyhjälp.se är vi medvetna om utmaningarna som öppnandet av luftfarten under sommaren 2022 medförde, och vi vet hur viktigt det är för våra kunder att få ekonomisk kompensation för deras inställda eller försenade flygresor. Vi har specialiserat oss på att hjälpa resenärer att få den ekonomiska kompensation de är berättigade till enligt EU:s flygresdirektiv. Vårt team är redo att hjälpa dig att hantera eventuella problem du kan ha med din flygresa och göra processen så enkel och smärtfri som möjligt.

 

Visste du att du kan kräva upp till 6000 kr om ditt flyg är försenat eller inställt? Låt inte flygavbrott stå i vägen för årets resa och besök vår hemsida för att se hur mycket du har rätt till i kompensation. Sök kompensation.

 

 

Av Melik Karatas