Flyghjalp-logo-2.png

Changi Airport i Singapore - världens bästa flygplats

February 2021

Senasta inlägget

Flygsäkerhet och de senaste innovationerna: Vad kan vi förvänta oss?

September 2023

Changi Airport i Singapore - världens bästa flygplats

Om du har sett Changi Airports inomhusvattenfall, de imponerande stålskulpturerna och kaktusträdgården på takterassen, är det svårt att inte förstå flygplatsens popularitet världen över. Flygplatsen har korats till världens bästa flygplats för åttonde året i rad.

Om du har sett Changi Airports inomhusvattenfall, de imponerande stålskulpturerna och kaktusträdgården på takterassen, är det svårt att inte förstå flygplatsens popularitet världen över. Flygplatsen har korats till världens bästa flygplats för åttonde året i rad.

Även om trafiken har skruvats ner på flygplatser över hela världen under det senaste året, har det inte hindrat Skytrax, företaget som ger flygplatserna omdömen, från att hålla sin årliga prisutdelningsshow. Här blir de bästa flygplatserna belönade inom allt från 'bästa flygplatssäkerhet' till 'bästa shoppingfaciliteter'. Den lyxiga flygplatsen i Singapore tilldelades dock huvudpriset 'Världens bästa flygplats'. En vinst som de årligen kammat hem sedan 2013.

Vinsten är, precis som för de övriga priserna, baserad på resultaten från flygplatsundersökningen 'World Airport Survey'. Den internetbaserade undersökningen, som utarbetats av Skytrax och är världens största av slaget, innefattar kundnöjdhet och är därför ifylld av passagerare och andra personer som haft lust att deltaga. Under 2018 hade strax under 14 miljoner människor från över 100 olika länder deltagit i undersökningen.

Changi Airport är idag bland de 20 största flygplatserna i världen, och under 2019 hade flygplatsen strax under 70 miljoner resande. Det betyder samtidigt att flygplatsen varje år har tusentals förseningar. Kom ihåg att kräva den kompensation du har rätt till. Använd vår beräkningsapp för att se hur mycket Flyghjälp kan hjälpa dig att få. Vi har redan nu krävt omkring 2,4 miljoner kronor i kompensation för passagerare som flög till eller från Changi Airport. 

Changi Airport är en upplevelse i sig

Det finns i princip aktiviteter för alla och väntetiden går som regel snabbt om man behöver få tiden att gå på Singapores största flygplats. Om man inte känner för att gå runt kan man bl.a. se en film i deras biograf som är gratis, få massage, eller besöka 'Zone-X' där man kan spela alla möjliga arkadspel.

Men det hade varit synd att missa flygplatsens arkitektur och konstnärliga aspekter, som troligen är det som fått många passagerare att ha Changi Airport som deras favoritflygplats. Runt om på flygplatsen finns bl.a. en lång rad trädgårdar som är värda ett besök. Man kan te.x. se deras tropiska regnskog eller gå runt bland tusentals fjärilar i flygplatsens fjärilsträdgård. Det finns också flera olika blomsterträdgårdar, inklusive en solrosträdgård, där det är goda möjligheter att ta bra bilder.

Den mest kända attraktionen på flygplatsen är dock 'Rain Vortex', världens största inomhus vattenfall med en höjd på 40 meter, byggd i mitten av en av flygplatsens vackra trädgårdar. På kvällen projekteras en ljud och ljusshow på vattenfallet, som ger en ännu vackrare upplevelse. 

Om man har en lång mellanlandning kan man deltaga i en 2,5 timmar lång gratis rundvisning av Singapore. Rundvisningen heter 'The Heritage Tour' och utgår från Changi Airport. Bussen stannar vid Chinatown, Little India, Kampong Glam och Merlion Park. Så här har man också goda möjligheter att se Singapore utanför flygplatsen.

Förutom detta erbjuder flygplatsen på shopping i 257 butiker, och 174 restauranger och kaféer där man hittar mat från hela världen. 

Det tar tid att utforska flygplatsens 13 kvadratkilometer och komma från den ena delen till den andra. Därför har flygplatsen naturligtvis också etablerat en tågförbindelse som kan transportera passagerare mellan terminalerna.

Av Frederik Hedegaard