Flyghjalp-logo-2.png

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

5 tips för dig som ska resa i sommar

 

Sommaren är en tid då många av oss åker iväg på vår efterlängtade semester och det är en årstid som ofta är synonym med solsken, avkoppling och nya äventyr. När det gäller sommarresor finns det dock vissa saker du bör tänka på för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Här är några saker som du bör tänka på när du reser i sommar och några tips på vad du ska göra om ett flyg blir inställt eller försenat.

 

 

Planera din sommarresa i god tid och var flexibel

När du reser under sommaren är det viktigt att planera din resa i god tid. Boka flyg och boende i förväg för att undvika stress i sista minuten och eventuella inställda biljetter. Var också flexibel med dina resedatum eftersom priserna ofta varierar beroende på när du reser. Genom att vara flexibel kan du möjligtvis hitta bättre och billigare priser och undvika de mest hektiska resdagarna.



Håll koll på väderförhållanden och information från flygbolagen

Sommaren kan vara oförutsägbar när det gäller vädret, så se till att du håller dig uppdaterad om väderförhållandena både hemma och på din destination. Det kan hjälpa dig att förbereda dig för eventuella ändringar i din resplan. Dessutom är det viktigt att regelbundet kontrollera flygbolagens information för eventuella uppdateringar om inställda eller försenade flyg.



Om flyget blir inställt när du ska resa i sommar

Om ett flyg ställs in ska du omedelbart kontakta flygbolaget för att få information om dina möjligheter. Enligt EU-lagstiftningen har passagerarna rätt till kompensation, mat och eventuellt boende, beroende på hur lång din flygresa är samt hur länge förseningen varar. Flyghjälp kan också hjälpa till att se till att du får din rättmätiga kompensation. Läs mer om dina rättigheter i händelse av inställt flyg här.



 

Om ditt flyg är försenat under din sommarresa

Om ditt flyg är försenat bör du hålla dig uppdaterad om statusen genom att kontrollera flygbolagets information och eventuella ändringar i din resplan. Om förseningen är stor kan du ha rätt till ersättning på upp till 7 200 SEK samt kompensation för matkostnader enligt EU-lagstiftningen. Det är viktigt att du sparar alla dokument och kvitton för eventuella kostnader som du ådrar dig till följd av förseningen för att säkerställa att du får rättmätig ersättning. Läs mer om dina rättigheter vid flygförseningar här.



Om du missar din mellanlandning på grund av inställt eller försenat flyg

Om din resa i sommar avbryts på grund av att du missar en mellanlandning på grund av ett inställt eller försenat flyg kan du vara berättigad till ersättning. Observera dock att din resa måste ingå i en och samma bokning. Du kan läsa mer om dina rättigheter vid en missad mellanlandning här. Flygbolaget är vanligtvis skyldigt att hjälpa dig att ordna ett nytt flyg och boende om det behövs. Kom ihåg att dokumentera alla kostnader du ådrar dig i samband med detta.

 

Blev din sommarresa avbruten?

Om du har råkat ut för ett inställt eller försenat flyg under din efterlängtade sommarresa finns Flyghjälp här för att hjälpa dig. På bara 3 minuter kan du se om du är berättigad till ersättning och upprätta ditt ärende hos oss.

Av Frederik Hedegaard