Flyghjalp-logo-2.png

De mest försenade flygbolagen just nu

March 2019

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

De mest försenade flygbolagen just nu

Vilka flygbolag är det som är mest försenade just nu? Ska du ut och resa och funderar på hur punktliga de olika flygbolagen är? Då har du kommit till helt rätt ställe. Varje månad tar Flyghjälp en titt på vilka flygbolag som har haft flest förseningar och inställda flyg under den gångna månaden. Siffrorna hämtas från OAG:s månatliga ”Punctuality Report”.

Vi har valt att ta med tio utvalda flygbolag som svenskarna ofta använder. Du kan läsa mer om de tio flygbolagen i tabellen längre ner på sidan.  

Flygbolagen har fått en poäng av OAG som kallas för OTP (On-Time Performance). OAG beskriver OTP som en procentsats som visar hur många av alla flygbolagets flygresor som avgår eller ankommer inom 15 minuter efter den planerade avgångs- eller ankomsttiden.  

Vi har gjort två tabeller. Den ena visar hur det har gått för flygbolagen under den senaste månaden och den andra visar hur det har gått för flygföretagen det senaste halvåret. Båda tabellerna uppdateras varje månad för att talen ska vara så aktuella som möjligt.

De mest försenade flygbolagen denna månad

 

De mest försenade flygbolagen de senasta 6 månade

 

Möt flygbolagen

Vilka är då flygbolagen som vi har valt ut? Samtliga bolag har valts ut för att de är populära bland svenskarna.

 

Vem är SAS?

Scandinavian Airlines System är en av de grundläggande medlemmarna i en av världens största flygallianser, Star Alliance. Varje månad hjälper SAS flera miljoner passagerare att resa in och ut från Skandinavien, där flygbolaget har sin bas.  

SAS är kända för en bra kundservice och är generellt sett ett av de flygbolag som är bättre på att betala ut kompensation till sina passagerare. Du kan läsa mer om SAS i Flyghjälps bloggartiklar.

 

Vem är Norwegian?

Norwegian Air Shuttle har sin huvudbas på Fornebu i Norge. Det norska flygbolaget är det sjätte största lågprisbolaget i Europa och flyger primärt till och från Skandinavien.

Norwegian har haft lite problem med ekonomin men har ändå en genomströmning av flera miljoner passagerare varje månad och är ett av de flygbolag som väljs mest av svenskarna.

Du kan läsa merom Norwegian och hur man begär kompensation från dem på Flyghjälps blogg.

Eller läs mer på deras egen sida .

 

Vem är Ryanair?

Ryanair utgör tillsammans med Lufthansa Europas två största flygbolag. Ryanair har sina rötter på Irland där de fortfarande har sitt huvudkontor men de transporterar passagerare runt om i hela Europa.  

Sedan 2015 har Ryanair årligen transporterat över 100 miljoner passagerare, en prestation som bara en handfull europeiska flygbolag klarar av. Har du varit en av de här passagerarna och har drabbats av en försening med Ryanair, kan du läsa mer om dina rättigheter på Flyghjälps blogg.

 

Vem är Widerøe?

Widerøes Flyveselskap AS köptes upp av SAS-koncernen under 2000-talet och tog över SAS flygtrafik i Nordnorge. Sedan dess har Widerøe även tagit över SAS trafik i västra Norge.

Widerøe är trots sitt begränsade verksamhetsområde en stor aktör på den skandinaviska marknaden och finns med bland svenskarnas mest förekommande val av flygbolag.

 

Vem är Lufthansa?

Deutsche Lufthansa AG är det tyska nationella flygbolaget och är ett av de största bolagen i Europa. Tillsammans med bland annat SAS är de en av grundarna till Star Alliance, som är världens största flygallians.

Lufthansa äger i dagsläget ett antal mindre flygbolag, bland annat det schweiziska nationella flygbolaget SWISS och det tyska lågprisflygbolaget Germanwings. Du kan läsa mer om Lufthansa och deras historia, knuten till två världskrig, i Flyghjälps bloggartikel om Lufthansa.

 

Vem är EasyJet?

EasyJet Airline Company Limited är Europas näst största lågprisflygbolag efter Ryanair.  EasyJet har huvudkontor i London varifrån de hanterar bolagets 270 flygplan som trafikerar över 800 rutter.

EasyJet grundades 1995 och har sedan dess haft en hög tillväxt. Så hög att dåvarande FL Group köpte aktier i EasyJet för 185 miljoner euro 2004, för att sälja dem två år senare till ett pris av 325 millioner euro. EasyJet växer inte längre lika explosionsartat men har en stabil tillväxt varje år.

Vem är KLM?

KLM Royal Dutch Airlines är det internationella holländska flygbolaget.

Grundat 1919 gör att KLM i dag är världens äldsta flygbolag som fortfarande verkar under sitt ursprungliga namn. KLM utger sig generellt för att vara ett av de bästa större flygbolagen i Europa och det går även att se bevis på det i vår tabell där företaget får en bra placering varje månad.

Det betyder dock inte att KLM klarar sig helt utan förseningar eller inställda flyg, och Flyghjälp har skrivit en artikel för att hjälpa dig som har drabbats av en försening med KLM. Här kan du läsa Flyghjälps blogginlägg om KLM.

 

Vem är British Airways?

British Airways (BA) är det nationella flygbolaget i Storbritannien och utgör sedan 2010 IAG (International Airlines Group) tillsammans med flygbolag som Aer Lingus, Iberia och Vueling.

British Airways är det europeiska flygbolag som har den näst högsta kundgenomströmningen, endast överträffade av EasyJet.

I och med Brexit står British Airways inför några problem då flygbolagets rutter kan bli mycket dyrare och deras flyg i värsta fall kan bli stående på marken. Flygbolagens och flygpassagerarnas utmaningar med Brexit kan du läsa mer om det här.

Du kan också läsa mer här om flygbolaget.

 

Vem är Thomas Cook?

Thomas Cook Airlines Scandinavia är ett danskt charterflygbolag som har sin huvudbas i Köpenhamn. Thomas Cook är med på listan med alla de bolag som ingår i Thomas Cook Group.

Thomas Cook Group har sitt huvudkontor i Storbritannien och av den anledningen kan de också komma att påverkas av Brexit (se British Airways). Thomas Cook Airlines Scandinavia är ett av de minsta flygbolagen på vår lista men på grund av deras fokus på charterresor från Kastrup flygplats, är Thomas Cook ett av de flygbolag svenskarna oftast väljer.

 

Vem är Air France?

AIRFRANCE är det franska nationella flygbolaget och är medlemmar i Air France-KLM-gruppen. AIRFRANCE grundades 1933 när fem mindre franska flygbolag gick ihop till ett stort.

AIRFRANCE är tillsammans med bland andra KLM, grundarna till SkyTeam, en av världens största flygallianser. Generellt sett lever AIRFRANCE inte helt upp till KLM:s nivå när det kommer till OTP, då de vanligtvis ligger flera placeringar under dem i vår lista.

Vad gör du när flygningen är försenad?

Drabbas du av en försening när du flyger, eller att ditt flyg blir inställt, finns det som tur är hjälp att få.

Oavsett om du har blivit försenad eller ditt flyg har blivit inställt av något av flygbolagen med en hög OTP-poäng, en låg OTP-poäng eller av någon helt annan anledning, är tillvägagångssättet för att kräva kompensation detsamma.

Du kan läsa mer om dina rättigheter och hur du gör om du drabbas av försening på Flyghjälps sida om rättigheter.

Om du har drabbats av en försening kan du undersöka om du har rätt till ersättning och hur mycket du har rätt till med hjälp av Flyghjälps kompensationsberäknare.

Är du nyfiken på vilken poäng ett flygbolag som inte är med på listen har, kan du läsa OAG:s rapport om de mest försenade flygbolagen. Du är även välkommen att kontakta Flyghjälp på telefon: +45 82 82 90 90, eller på mejl: [email protected].

Av Frederik Hedegaard