Flyghjalp-logo-2.png

Istanbuls 10 bästa sevärdheter: Flyghjälps guide för flygresenärer.

March 2023

Senasta inlägget

Flygsäkerhet och de senaste innovationerna: Vad kan vi förvänta oss?

September 2023

 

Istanbul: Där öst möter väst i en livlig fusion av kultur och historia

Istanbul är en av världens mest fascinerande städer med en rik historia och en unik kultur. Staden har några av världens mest imponerande sevärdheter, och här är en lista över de 10 mest besökta sevärdheterna i Istanbul, med priser och historiska fakta:

 

Hagia Sophia

Hagia Sophia är en historisk byggnad i Istanbul, Turkiet. Ursprungligen byggdes den som en kristen katedral av den romerska kejsaren Justinianus I år 537 e.Kr. Den tjänade som det viktigaste religiösa centret i Östromerska riket fram till erövringen av Konstantinopel av det Osmanska imperiet år 1453, då den omvandlades till en moské. Efter ett decennium som museum omvandlades den återigen till en moské av den turkiska regeringen år 2020.

Hagia Sophia är känd för sin stora kupa, som är en av de största i världen. Kupolen är 55,6 meter hög och har en diameter på 31,8 meter. Den är byggd av tegel och betong, och dess inre yta är täckt av mosaiker och fresker. Interiören är också prydd med stora pelare och bågar.

 

Pris

För utländska turister är priset för att besöka Hagia Sophia vanligtvis 500 turkiska lira, vilket motsvarar cirka 65 USD eller 55 euro, beroende på valutakurser.

Hagia Sophia

 

Topkapipalatset

Topkapipalatset är ett historisk palats som ligger i Istanbul, Turkiet. Det byggdes på 1400-talet av den Osmanska sultanen Mehmed II och användes som sultanernas residens i nästan 400 år. Palatset var också det administrativa centrumet i det Osmanska riket och ett symbol för sultanernas makt och rikedom. Nu har det omvandlats till ett museum som huserar en rad konstverk och historiska föremål från det Osmanska riket.

 

Topkapipalatset är känt för sin imponerande arkitektur och fantastiska utsikt över Bosporus-sundet. Palatset består av flera trädgårdar, paviljonger, salar och kabinetter som är öppna för allmänheten. De mest anmärkningsvärda delarna av palatset inkluderar Haremet, där sultanens fruar och konkubiner bodde, och Skattkammaren, som huserar några av världens mest värdefulla skatter och juveler.

 

Pris

För utländska turister kostar det 375 turkiska lira, cirka 49 USD.

Topkapipalatset

 

Sultan Ahmed-moskén

Sultan Ahmed-moskén, också känd som Blå moskén, är en imponerande moské belägen i Istanbul, Turkiet. Moskén byggdes på 1600-talet under sultan Ahmed I och är känd för sina vackra blå kakelplattor som täcker insidan av moskén. Moskén är också känd för sin stora kupol som vilar på fyra pelare och de sex minareter som sträcker sig upp mot himlen.

Sultan Ahmed-moskén är fortfarande en aktiv moské och öppen för böner och kulturella aktiviteter. Men turister är välkomna att besöka moskén utanför bönetider och beundra dess skönhet och arkitektur. Det finns också ett museum i moskén som visar några av de historiska och konstnärliga skatterna som är knutna till moskén. Det är gratis för alla besökare.

 

Bosporen

Bosporen är en smal vattenled som skiljer Europa och Asien och förbinder Marmarasjön med Svarta havet. Det är en av världens mest trafikerade vattenleder och har en viktig strategisk och ekonomisk betydelse för Turkiet och regionen. Förutom att ha en viktig roll som transitväg för handelsskepp, lockar Bosporen också många turister som vill njuta av den vackra utsikten över Istanbul och se sevärdheterna längs sträckan.

Det finns flera sätt att uppleva Bosporen på, inklusive en båttur eller en promenad längs stranden. En båttur ger dig möjlighet att se sevärdheterna längs sträckan från en annan vinkel och uppleva den vackra utsikten över Istanbul. Du kan också ta en promenad längs stranden och utforska de olika grannskapen längs Bosporen och se de historiska platserna.

 

Pris

Priset för att besöka Bosporen varierar beroende på typen av tur eller aktivitet du väljer. För en båttur kan priset variera från cirka 30 till 100 turkiska lira (ca 4 till 13 USD) för en standardtur.

Bosporen

 

Stora basaren

Stora basaren i Istanbul är en av världens största och äldsta överbyggda marknader. Den täcker ett område på över 30 000 kvadratmeter och har mer än 4000 butiker och försäljningsstånd som säljer allt från smycken och mattor till keramik och textilier. Stora basaren är inte bara en populär turistattraktion, utan också ett viktigt handelscentrum och en viktig kulturell plats i Istanbul.

Stora basaren har en lång historia som går tillbaka till 1400-talet, när den först etablerades under det Osmanska riket. Den har utvidgats och renoverats flera gånger sedan dess och är idag en labyrint av gator och gränder fylld med butiker och försäljningsstånd. Det är gratis att besöka Storbasaren och promenera runt på marknaden.

Grand Bazaar

 

Basilikacisternen

Basilikacisternen är en imponerande underjordisk vattencistern som ligger i hjärtat av Istanbul. Den byggdes på 500-talet under det bysantinska riket för att förse staden med vatten och är en av de största och bäst bevarade cisterner i Istanbul. Basilikacisternen är också känd för sin spektakulära konstruktion, som inkluderar många kolonner, bågar och dekorativa element.

Basilikacisternen är öppen för besökare och är en populär turistattraktion i Istanbul.

 

Pris

Inträdesbiljetten till cisternen kostar 20 turkiska lire för utländska turister.

Basilikacisternen

 

Galatatornet

Galatatornet är ett historiskt torn som ligger i Galata-kvarteret i Istanbul. Tornet byggdes ursprungligen på 1300-talet som en del av stadsmurarna runt staden, men användes senare som observationsplats av de osmanska härskarna. Idag är tornet en populär turistattraktion och erbjuder en fantastisk utsikt över staden och Bosporen.

Utsikten från Galatatornet är utan tvekan en av de största attraktionerna och man kan se så långt som till Bosporen och Asiensidan av Istanbul. Det finns också en liten utställning på tornet som ger besökare en möjlighet att lära sig mer om tornets historia och betydelse i Istanbul. Att besöka Galatatornet är ett fantastiskt sätt att se staden från en annan vinkel och ta fina bilder av Istanbul.

 

Pris

Besökare kan köpa biljetter för att besöka Galatatornet och åka hissen eller trapporna upp till toppen av tornet. Det finns också en restaurang på toppen av tornet där besökare kan njuta av en fantastisk utsikt över Istanbul medan de äter. Biljettpriset till Galatatornet är 35 turkiska lira för utländska turister.

Galatatornet

 

Taksimtorget

Taksimtorget är en berömd offentlig plats i Istanbul och en populär destination både för lokalbefolkningen och turister. Torget ligger på den europeiska sidan av staden och är känt för sin arkitektur, shoppingmöjligheter, restauranger och nattliv.

Taksimtorget har varit centrum för många politiska och kulturella händelser i Istanbuls historia. Torget är också känt för Gezi Park-protesterna 2013, där tusentals demonstranter samlades för att kräva mer demokrati och frihet i Turkiet.

 

Besökare kan besöka Taksimtorget gratis och det är öppet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Det finns många shopping-, mat- och underhållningsmöjligheter i området runt Taksimtorget. Det finns också ett stort antal hotell och restauranger i närheten, vilket gör det till en praktisk destination för turister

Taksim-torget är också känt för den berömda Istiklal Avenue, som är en lång och livlig shoppinggata med butiker, restauranger och kaféer. Besökare kan tillbringa timmar med att utforska denna livliga gata och uppleva den livliga atmosfären och den unika charm i Istanbul.

Taksimtorget

 

Dolmabahce-palatset

Dolmabahce-palatset är en av de mest imponerande och storslagna historiska byggnaderna i Istanbul, Turkiet. Palatset ligger på den europeiska sidan av staden längs Bosporen och var en av de viktigaste palatsen i det Osmanska riket. Det byggdes på mitten av 1800-talet på order av Sultan Abdülmecid och blev färdigt 1856.

 

Palatset designades av två av de mest kända osmanska arkitekterna på den tiden, som också var ansvariga för att designa andra viktiga byggnader i Istanbul, som Ortaköy-moskén och Bezmialem Valide Sultan-moskén. Dolmabahce-palatset är ett exempel på en blandning av olika arkitektoniska stilar, inklusive barock, nyklassisk och osmansk.

Palatset är känt för sin enorma storlek och elegans, med mer än 285 rum, 43 salonger och en 4,5 ton tung ljuskrona i huvudsalongen. En av de mest imponerande delarna av palatset är den 63 meter långa Kristalltrappan, som är täckt av en matta av äkta silke och tillverkades på Baccarat Glass Factory i Frankrike.

 

Dolmabahce-palatset var också värd för många viktiga politiska händelser i det Osmanska riket och den tidiga republikanska eran i Turkiet. Det var här Mustafa Kemal Atatürk, grundaren av republiken Turkiet, tillbringade de sista dagarna av sitt liv, och hans död förklarades i huvudhallen i palatset den 10 november 1938.

 

Idag är Dolmabahce-palatset öppet för allmänheten som ett museum, och det är en av de mest populära turistattraktionerna i Istanbul. Besökare kan utforska de imponerande salongerna, se de vackra trädgårdarna och lära sig mer om Osmansk och turkisk historia.

dolma

 

Suleymaniye-moskén

Suleymaniye-moskén är en monumental moské som ligger på den tredje av Istanbuls sju kullar. Moskén byggdes på 1500-talet av den berömda osmanska arkitekten Mimar Sinan och är känd för sitt unika arkitektoniska verk och stora historiska betydelse.

Suleymaniye-moskén har en dominerande position i Istanbuls skyline, och dess höga minareter och stora kupol är synliga från flera delar av staden. Moskén har en storslagen ingångsport som leder in i en stor gård, där besökare kan njuta av den vackra moskén och lugnet.

Inuti moskén kommer besökare att uppleva en storslagen blandning av islamisk konst och byggnadsstil. Suleymaniye-moskén är fylld med vackra dekorationer, inklusive färgglada mosaiker och målningar som täcker väggarna och taket. Den är också hem för ett stort antal gravplatser, inklusive gravplatsen till Suleyman den store, som är en av de mest kända osmanska sultanerna.

 

Besökare kan besöka Suleymaniye-moskén gratis, men måste följa klädreglerna och ta av sig skorna när de går in i moskén. Besökare bör också vara respektfulla mot de religiösa ceremonierna som pågår i moskén och undvika att störa bönen.

 

Sammanfattningsvis är Suleymaniye-moskén en av Istanbuls mest imponerande religiösa platser, och dess historiska betydelse gör den till ett måste-see-plats för besökare.

Suleymaniye-moskén

 

5 extra tips för att få ut det mesta av resan:

 

  1. Prova det lokala köket med rätter som dolma (fyllda vinblad), kebab och baklava.

 

  1. Besök ett hamam (ett traditionell turkisk bad) för en autentisk upplevelse.

 

  1. Det kan också vara en bra idé att ha bra skor på sig, eftersom staden har många backar och trappor.

 

  1. Ät lokala rätter på en traditionell restaurang i Beyoglu.

 

  1. Var medveten om att många platser i Istanbul är könsuppdelade, så kvinnor bör tänka på hur de klär sig.

 

Upptäck den vackra och charmiga staden Istanbul på en budget

Istanbul är en populär destination och priserna beror på flera faktorer, såsom resans tidpunkt, val av transport och boende, samt personens livsstil och önskemål. Generellt sett kan det dock sägas att Istanbul är en stad med överkomliga priser. Flygbiljetter från Europa kan erhållas från cirka $650 och uppåt, medan budgethotell kan kosta cirka $45 per natt och uppåt. Det finns också möjligheter att hitta lite dyrare hotell och lägenheter att hyra. Transport i staden är också billig, med priser på kollektivtrafik som buss och tunnelbana som börjar på cirka $4. Mat och dryck är också billigt, med många gatumatsalternativ som börjar på cirka $5. Det är viktigt att komma ihåg att priserna kan variera mycket beroende på säsongen och att det kan vara dyrare att resa under högsäsongen.

 

Undvik flygproblem med Flyghjälp.se: Hur man får hjälp i Istanbul

Om du upplever förseningarinställda flygningar eller överbokningar på din flygresa kan du kräva återbetalning eller ersättning. Det finns några steg du kan följa för att få hjälp:

1. Kontakta flygbolaget: Om du upplever problem med din flygresa ska du omedelbart kontakta flygbolaget och informera dem om din situation.

2. Begär dina rättigheter: Flygbolaget är skyldigt att ge dig vissa rättigheter beroende på ditt problem. Du kan begära ersättning för förseningar eller inställda flygningar eller begära att bli ombokad till en annan flygresa.

3. Dokumentera din situation: Det är viktigt att dokumentera din situation genom att ta bilder på ditt boardingkort, kvitton och all annan relevant information. Detta kommer att hjälpa dig att bevisa din situation om du senare vill klaga på flygbolaget.

4. Klaga på flygbolaget: Om du inte är nöjd med flygbolagets lösning på ditt problem kan du klaga till relevanta myndigheter. Du kan också överväga att kontakta Flyghjälp, som kan hjälpa dig att få ersättning och kompensation från flygbolaget.

Flyghjälp.se är en inkassovirksomhet i Köpenhamn som specialiserar sig på flygpassagerares rättigheter. Vära kunder är vår högsta prioritet och vi har hjälpt många resnärer att få den ersättning de förtjänar. Vi är stolta över våra höga betyg på Trustpilot och våra positiva kundrecensioner. Vårt expertteam arbetar hårt för att säkerställa att våra kunder får den bästa möjliga servicen och ersättningen för eventuella olägenheter på deras flygresa. Vi vil tacka våra kunder för deras förtroende och stöd och uppmanar alla resenärer att skapa ett ärende om de behöver hjälp med sin flygresa.

Iyi yolculuklar!

 

 

 

Av Melik Karatas