Flyghjalp-logo-2.png

Flygförsening med Ryanair

March 2019

Senasta inlägget

Ska du ut och resa i sommar? Läs om dina flygrättigheter här.

June 2024

 

Ryanair försenat flyg och Ryanair inställt flyg

Har du haft problem med resan och upplevt ett med Ryanair försenat flyg?

Alla flygbolag har då och då problem med att starta och lyfta. Om det beror på dåligt väder eller den mänskliga faktorn är inte helt ovidkommande eftersom det kan ha betydelse för om du är berättigad till ersättning eller inte. Flygbolagen är nämligen skyldiga att kompensera passagerarna för förseningar och inställda avgångar som övergår en viss sträcka och ett visst tidsspann.  

Flyghjälps blogg hjälper vi resenärer med att gå igenom deras rättigheter och när de kan kräva kompensation.

I den här artikeln ligger fokus på flygbolaget Ryanair och förutom information om bolaget får du också en inblick i vilka möjligheter flygbolaget erbjuder i samband med förseningar och inställda flyg. Längre ner i inlägget går vi igenom dina rättigheter gällande att få kompensation vid ett med Ryanair försenat flyg eller med Ryanair inställda flyg.

Flygbolaget Ryanair

Ryanair är Europas största flygbolag och har sitt ursprung på Irland där de började med passagerartrafik 1984. I dag genomför de dagligen 2000 flygresor till 200 destinationer. Ryanairs flygplansflotta består uteslutande av Boeing 737–800, något som gör det enklare för bolaget att sköta drift och underhåll samt att bemanna planen, vilket i sin tur leder till en högre säkerhet och bättre service för deras kunder.  

Ryanair har sitt huvudkontor i Irlands huvudstad Dublin och har Dublin flygplats som hemmabas. Ryanair har ett system, kallat Ryanair Plus, som ger medlemmar möjlighet att ta med mer bagage utan extra kostnad. Som medlem blir du prioriterad vid ombordstigning och har möjlighet att reservera den sittplats du vill ha i flygplanet.

Ryanair flygforsening

Under åren har flygbolaget varit involverade i en rad kontroversiella ärenden som har haft en tydlig negativ inverkan på deras omdöme. De har fått mycket negativ publicitet för de många tilläggsavgifter som tillkommer på flygbiljetterna och som utgör 20% av bolagets totala vinst.

De danska fackföreningarna har också haft en hel del ärenden och åsikter gällande Ryanair. En händelse som rörde Ryanairs danska medarbetares strejkrätt, resulterade 2015 i att Ryanair stängde ner sin verksamhet på de danska flygplatserna. 

Försenat flyg Ryanair

Ett europeiskt flygbolag som Ryanair skall följa den europeiska lagstiftningen. Det innebär att Ryanair är skyldiga att betala ut kompensation om det uppstår vissa problem i samband med resan. Ifall det handlar om en försening är det viktigt att du känner till längden på resan och noterar förseningens varaktighet, då de här uppgifterna har direkt påverkan på storleken för din kompensation.

Som resenär kan du kräva gratis förfriskningar i form av mat och dryck när reslängden är kortare än 1500 kilometer och förseningen sträcker sig över minst 2 timmar. Samma sak gäller för resor mellan 1500 och 3500 kilometer om förseningen är längre än 3 timmar samt för resor som är längre än 3500 kilometer och förseningen är över 4 timmar.

Skulle du ha oturen att råka ut för en försening som är mer än fem timmar lång har du, oavsett resans längd, rätt att få din flygbiljett återbetald, alternativt få en gratis returresa till resans startdestination. Om det blir nödvändigt att övernatta innan du kan fortsätta resan, är det flygbolaget som är skyldiga att betala eventuella utgifter gällande hotell och transport från och till flygplatsen.

Inställt flyg med Ryanair

Om du har råkat ut för ett inställt flyg med Ryanair och du inte har fått information om det i tillräckligt god tid, har du också möjlighet att begära kompensation. Du kan kräva gratis mat och dryck samt att få dina utgifter för hotellövernattning och transport betalade och utöver det även möjlighet att få din biljett återbetald eller få en returbiljett.

Du kan läsa mer om dina rättigheter gällande inställt flyg här.

Ersättning från Ryanair

Det är också möjligt att ansöka om ekonomisk kompensation. Du har rätt att kräva kompensation för alla flygförseningar som är längre än tre timmar och vid alla inställda flygavgångar. Kompensationsbeloppet bestäms av resans längd. För resor under 1500 kilometer är det möjligt att kräva 250 euro. För resor mellan 1500 och 3500 kilometer är beloppet 400 euro och för resor över 3500 kilometer är motsvarande belopp 600 euro.

Om du kräver ersättning från Ryanair på grund av en försening måste du vara medveten om att flygbolaget har rätt att reducera beloppet med 50% i de fall de har lyckats boka om din resa så att den nya resans ankomsttid motsvarar den planerade resans.

Du ska också känna till att flygbolaget bara är skyldiga att betala ut ersättning vid förseningar som ligger inom deras kontroll. Det betyder att om förseningen beror på omständigheter som flygbolaget inte kan råda över, till exempel arbetskonflikt, väderförhållanden eller sjukdom, är de inte skyldiga att betala ut någon ersättning.

Några flygbolag erbjuder rabattkuponger, tillgodokvitton, bonuspoäng eller liknande, och om det är en lösning som du föredrar måste du ge ditt skriftliga godkännande för att ersättningen ska vara giltig.

Det är viktigt att du behåller all information du får i samband med din resa så att du kan dokumentera de resehändelser som ligger till grund för ditt krav om kompensation.

flyghjalp.se har du möjlighet att kostnadsfritt skriva in information om din resa och beräkna hur mycket du har rätt till i kompensation. Du kan även kontakta oss på mejl: [email protected] 

Av Frederik Hedegaard